Plazma Paris Brest
Kolači

Plazma Paris Brest

Sačuvaj
Podijeli

Osnovne informacije:

Vrijeme pripreme slika Vrijeme pripreme: 2 h

Porcija slika Porcija: 9

Težina slika Težina: 0Težina slika 1Težina slika 2Težina slika 3Težina slika 4Težina slika

Sastojci:

80 g maslaca

0,75 dl vode

0,75 dl mlijeka

prstohvat soli

10 g šećera

20 g glatkog brašna

3 jajeta veličine M

Fil

120 g šećera

3 kašike vode

100 g lješnika bez ljuske

100 g badema

prstohvat soli

4 žumanca

40 g gustina

20 g šećera

5 dl mlijeka

1 kašičica arome vanilije

200 g maslaca

100 g Mljevene Plazme


1. Korak

Na masnom papiru iscrtajte 9 krugova prečnika 7 cm. Rernu uključite na 200 °C.

1 Korak

2. Korak

Maslac, vodu i mlijeko kuhajte na laganoj vatri. U zakuhanu smjesu dodajte suhe sastojke, dobro promiješajte i kuhajte na laganoj vatri otprilike minut.

2 Korak

3. Korak

Smjesu stavite u drugu posudu i hladite desetak minuta (povremeno promiješajte da se ne stvori korica).

3 Korak

4. Korak

Dodajte jaja, jedno po jedno, uz stalno miješanje (može i mikserom).

4 Korak

5. Korak

Smjesu ostavite u vrećici za ukrašavanje sa pripadajućim zvjezdastim nastavkom i napravite obruče prečnika 7 cm.

5 Korak

6. Korak

Obruče pecite u rerni zagrijanoj na 200 °C petnaestak minuta (dok se obruči ne dignu i porumene), smanjite temperaturu na 180 °C i pecite 15 minuta, pa ih sušite na 150 stepeni još 10 minuta. Ne otvarajte rernu tokom pečenja. Isključite rernu, lagano je otvorite i ostavite dok se obruči ne ohlade.

6 Korak

7. Korak

Dok se obruči hlade, šećer i vodu pržite na srednjoj vatri bez miješanja (posudom samo lagano kružite) dok šećer ne dobije boju ćilibara.

7 Korak

8. Korak

Sklonite sa vatre, dodajte lješnik, badem i so, pa umiješajte. Smjesu stavite na masni papir i ohladite.

8 Korak

9. Korak

Hladnu smjesu usitnite u blenderu dok ne dobijete pastu.

9 Korak

10. Korak

Žumanca, gustin, šećer i malo hladnog mlijeka umutite mikserom, preostalo mlijeko zakuhajte.

10 Korak

11. Korak

Zakuhano mlijeko lagano ulivajte u smjesu uz stalno miješanje, pa kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta.

11 Korak

12. Korak

U ohlađeni krem umutite već umućeni maslac, dodajte praline pastu i Mljevenu Plazmu.

12 Korak

13. Korak

Obruče od tijesta prerežite, napunite kremom i preklopite. Pospite šećerom u prahu.

13 Korak

14. Korak

Vaš desert je spreman!

14 Korak

Autor:

Mirjana Marčinko/Od slatkoga slađe

Uzivaj uz plazmu slika

Da li ste isprobali ovaj recept?

Ukoliko je odgovor DA, uslikajte poslasticu i tagujte @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica

Plazma poslastica slika
Da li ste isprobali ovaj recept?

Cijene proizvoda su preuzete sa vebsajtova prodavača. Cijene i raspoloživost mogu da variraju u zavisnosti od lokacije.

Uspešno ste se prijavili za newsletter!

Neke priče su slađe kada su samo tvoje!

Prijavi se na naš Newsletter i budi u toku sa Plazmatičarnica pričama koje spremamo svake sedmice samo za tebe

Prijavite se na newsletter slika