Plazma torta sa narandžom i sirom mascarpone
Torte

Plazma torta sa narandžom i sirom mascarpone

Sačuvaj
Podijeli

Osnovne informacije:

Vrijeme pripreme slika Vrijeme pripreme: 2 h + 3 h za hlađenje

Porcija slika Porcija: 16

Težina slika Težina: 0Težina slika 1Težina slika 2Težina slika 3Težina slika 4Težina slika

Sastojci:

3 bjelanca

50 g šećera

20 g Plazme, sjeckane na komade

30 g Mljevene Plazme

sitno rendana korica narandže

Fil:

9 žumanaca

100 g šećera

20 g gustina

1 vanilin šećer

sitno rendana korica narandže

500 ml mlijeka

200 g maslaca

250 g sira maskarpone

70 g Mljevene Plazme

70 g Plazme, sjeckane na komade

 

Dekoracija:

slatka pavlaka

 

2 kašike Mljevene Plazme

 

1. Korak

Rernu zagrijte na 180 stepeni. Okrugli kalup prečnika 24 cm obložite papirom za pečenje.

1 Korak

2. Korak

Bjelanca mikserom umutite u čvrst snijeg. Postepeno dodajte šećer sve vrijeme muteći. Zatim dodajte Mljevenu Plazmu, seckanu Plazmu i sitno rendanu koricu narandže, pa sve izmešajte spatulom.

2 Korak

3. Korak

Rasporedite smjesu u okrugli kalup prečnika 24 cm. Pecite 20 minuta. Napravite još dvije takve kore i ohladite.

3 Korak

4. Korak

Za fil pomiješajte žumanca, šećer, vanilin šećer, gustin i koricu pomorandže. Kratko umutite da se sve sjedini.

4 Korak

5. Korak

Mlijeko zagrijte skoro do ključanja. Umućenim žumancima dodajte 100 ml zagrijjanog mlijeka i dobro izmiješajte da se žumanca ugriju. Prebacite žumanca u zagrijano mlijeko i kuhajte nekoliko minuta uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, prebacite u čistu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

5 Korak

6. Korak

Ohlađeni fil mutite mikserom postepeno dodajući maslac sobne temperature. Na isti način dodajte i sir maskarpone, a zatim fil podijelite na tri jednaka dijela. Jedan dio ostavite tako kako jeste. U drugi dodajte Mljevenu Plazmu, u treći sjeckanu Plazmu.

6 Korak

7. Korak

Kore nafilovati filovima redoslijedom: fil sa sjeckanom Plazmom, fil sa Mljevenom Plazmom, fil bez Plazme.

7 Korak

8. Korak

Ostavite u frižideru nekoliko sati, a zatim ukrasite umućenom slatkom pavlakom i Mljevenom Plazmom po želji.

8 Korak

9. Korak

Vaša torta je spremna!

9 Korak

Autor:

Milica Šumaković/Milin Kuvar

Uzivaj uz plazmu slika

Da li ste isprobali ovaj recept?

Ukoliko je odgovor DA, uslikajte poslasticu i tagujte @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica

Plazma poslastica slika
Da li ste isprobali ovaj recept?

Cijene proizvoda su preuzete sa vebsajtova prodavača. Cijene i raspoloživost mogu da variraju u zavisnosti od lokacije.

Uspešno ste se prijavili za newsletter!

Neke priče su slađe kada su samo tvoje!

Prijavi se na naš Newsletter i budi u toku sa Plazmatičarnica pričama koje spremamo svake sedmice samo za tebe

Prijavite se na newsletter slika