Perece sa hrskavim posipom i šarenim mrvicama
Dječiji kutak

Perece sa hrskavim posipom i šarenim mrvicama

Sačuvaj
Podijeli

Osnovne informacije:

Vrijeme pripreme slika Vrijeme pripreme: 4 h

Porcija slika Porcija: 20-ak komada

Težina slika Težina: 0Težina slika 1Težina slika 2Težina slika 3Težina slika 4Težina slika

Sastojci:

oko 550 g brašna

prstohvat soli

100 g šećera

1 kesica vanilin šećera

1 kesica suvog kvasca

1 kašika šećera

250 ml mlijeka

1 jaje

100 g maslaca

Posip:

50 g brašna

20 g šećera

40 g hladnog putera, isečenog na kockice

5 komada Plazma keksa

Dekoracija:

1 jaje za premazivanje

100 g bijele čokolade

1 kašika suncokretovog ulja

šarene mrvice za dekoraciju

1. Korak

Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite da se prohladi. Zagrijte mlijeko da bude toplo, dodajte u njega kašiku šećera i kesicu suhog kvasca, promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira. Za to vrijeme, u zdjelu sipajte 500 g brašna, so, šećer, jaje, prohlađeni maslac i na kraju dodajte nadošli kvasac. Zamijesite tijesto, po potrebi dodajte preostalih 50 g brašna (ili više) dok ne dobijete glatko, srednje mekano tijesto. Pokrijte zdjelu sa providnom folijom pa ostavite da se testo udvostruči.

2. Korak

Za to vrijeme spremite posip tako što ćete u zdjeli pomiješati brašno i šećer, dodajte isjeckani maslac i prstima ga utrljajte u suhe sastojke tako da dobijete mrvice veličine graška. Pokrijte zdjelu i ostavite u frižider do korišćenja.

3. Korak

Spremite dva velika pleha i stavite na njih papir za pečenje.

4. Korak

Kada je tijesto nadošlo, istresite ga na blago pobrašnjenu podlogu, formirajte deblji valjak od tijesta pa isjecite na 20ak jednakih dijelova. Od svakog dijela pravite gliste dužine 30-35 cm pa je smotajte u oblik perece. Dobijene perece redajte u pripremljene plehove, sa razmakom između, jer treba još da rastu. Pokrijte ih i ostavite oko 30 minuta da još malo narastu.

5. Korak

Za to vrijeme, upalite rernu da se grije na 180°C. U posip iz frižidera dodajte Plazmu koju ćete rukama izlomiti na manje dijelove, veličine mrvica posipa. Pred ubacivanje u rernu, premažite perece za razmućenim jajetom, pa po svakoj pereci rasporedite posip sa Plazmom. Pecite ih oko 20 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Pečene ostavite da se malo prohlade pa dekorišite.

6. Korak

Bijelu čokoladu otopite sa kašikom ulja na laganoj vatri. Perece dekorišite sa otopljenom čokoladom i odmah pospite sa šarenim mrvicama. Poslužite odmah.

7. Korak

Vaše perece su spremne!

7 Korak

Autor:

Ana V. Đurđević/Prstohvat soli

Uzivaj uz plazmu slika

Da li ste isprobali ovaj recept?

Ukoliko je odgovor DA, uslikajte poslasticu i tagujte @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica

Plazma poslastica slika
Da li ste isprobali ovaj recept?

Cijene proizvoda su preuzete sa vebsajtova prodavača. Cijene i raspoloživost mogu da variraju u zavisnosti od lokacije.

Uspešno ste se prijavili za newsletter!

Neke priče su slađe kada su samo tvoje!

Prijavi se na naš Newsletter i budi u toku sa Plazmatičarnica pričama koje spremamo svake sedmice samo za tebe

Prijavite se na newsletter slika