Chica shtikla kashika - Praznična Plazma torta
Osnovne informacije:
Vrijeme pripreme: 1h i 30 min.
Porcija: 15
Težina:
Sastojci:
Kora (peku se 3 kore od 12 belanaca)
4 bjelanca
4 kašike šećera
4 kašike mljevenog badema
2 kašike Mljevene Plazme
1 kašika pudinga od vanilije
Fil:
12 žumanaca
1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
200 g šećera
250 g maslaca ili maragarina
100 g crne čokolade
100 g bijele čokolade
6 kašika Mljevene Plazme
Aroma vanilije
Crveni fil:
600 g zaledjenih malina
3 pune kašike gustina
200 ml vode
100 g šećera
1 vanilin šećer
Dekoracija:
300 ml slatke pavlake
1 kašika kakao praha
2 kašike vode
Listići ruzmarina i maline
1. Korak
Uključiti rernu na 180° - 190° C da se zagrije dok pripremite koru.
2. Korak
Za prvu koru umutiti 4 bjelanca sve dok ne postanu pjenasta. Dodati jednu po jednu kašiku šećera i nastaviti sa mućenjem.
3. Korak
Kada smjesa postane čvrsta odložiti mikser. Prethodno pečene listiće badema samljeti, a zatim dodati 4 kašike mljevenog badema u smjesu.
4. Korak
Dodati 2 kašike Mljevene Plazme i 1 kašiku pudinga od vanilije.
5. Korak
Ručno miješati sve dok se svi sastojci ne povežu.
6. Korak
Kalup dimenzije 24 cm obložiti pek papirom, a stranice namazati maslacem. Lagano izručiti pripremljenu smjesu u kalup za pečenje i poravnati. Staviti da se peče ~ 15 minuta. Ispeći još 2 ovakve kore!
7. Korak
Crveni fil: Sipati maline u šerpicu uz dodatak šećera. Kuhati na tihoj vatri. Gustin pomiješati sa 200 ml vode i dodati u omekšale maline. Zakuhati kao puding. Kada postane kremasto skloniti sa vatre. Topao fil staviti u rešetkastu cjediljku kako bi se odstranile sitne košpice iz malina. Fil dobro ohladiti prije filovanja, najbolje preko noći u frižideru.
8. Korak
Žuti fil: U šerpu sipati 800 ml mlijeka i ostaviti da se zagrije do ključanja. Smanjiti temperaturu.
9. Korak
U posebnoj posudi pomiješati 12 žumanaca, 3 cijela pudinga od vanilije i šećer. Sipati 200 ml hladnog mlijeka i promiješati.
10. Korak
Kako se žumance prilikom kuhanja ne bi pretvorilo u kajganu, dodati 2 kutljače toplog mlijeka u žumance i puding i promiješati.
11. Korak
U šerpici sa proključalim mlijekom zakuhati puding sa žumancima i lagano miješati na tihoj vatri. Kada se zgusne, skloniti sa vatre i odmah podijeliti fil na 2 jednaka dijela (odvajati kašiku po kašiku).
12. Korak
Fil sa bijelom čokoladom: U topao fil dodati 100 g bijele čokolade. Ukoliko se fil ohladio, čokoladu otopiti pa sipati u fil. Hladan fil umutiti sa 125 g maslaca sobne temperature. Dodati 1 kašiku arome vanilije i 3 kašike Mljevene Plazme.
13. Korak
Fil sa crnom čokoladom: Ponoviti postupak sa drugom polovinom fila u koji se dodaje 100 g crne čokolade. Hladan fil umutiti sa 125 g maslaca sobne temperature. Dodati 1 kašiku arome vanilije i 3 kašike Mljevene Plazme.
14. Korak
Filovanje: Na dno kalupa za tortu ili prstena za filovanje staviti prvu koru. Preko nje sipati 4 kašike fila od maline. Preko crvenog fila sipati žuti fil i poravnati, a zatim rasporediti tamni fil i pokriti drugom korom. Ponoviti postupak i sa drugom korom. Cijelu tortu premazati sa malo tamnog fila koji ste prethodno odvojili. Na gornju koru sipati ostatak fila od maline. Ostaviti tortu u kalupu za filovanje dok se ne stegne, a zatim preći na dekoraciju.
15. Korak
Dekoracija: U posudu umutiti 300 ml slatke pavlake i dekorisati tortu. U maloj posudi umutiti kakao i vodu pa četkicom prskati po torti kako bi dobila tačkast izgled. Listiće ruzmarina rasporediti po torti, a maline poredati po obodu.
16. Korak
Napomena: Gustina fila zavisi od veličine žumanaca. Ukoliko je fil jako gust kada se zakuha, dodati ~ 200 ml mlijeka direktno u topao fil.
17. Korak
Tortu dekorišite svježim malinama. Ukoliko su maline zaledjene. uvaljajte ih u šećer i dekorišite pred posluženje kako ne bi pustile sok i obojile.
18. Korak
Temperatura pečenja zavisi od jačine rerne. Prijatno!
Autor:
Chica shtikla kashika
Da li ste isprobali ovaj recept?
Ukoliko je odgovor DA, uslikajte poslasticu i tagujte @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica
Slični recepti
2024 Copyright | All rights reserved | Obavještenje o privatnosti | Kontakt | Created by Webtise