Balkanska domaćica - Plazma malina torta
Osnovne informacije:
Vrijeme pripreme: 1h + 4h hladjenja
Porcija: 10
Težina:
Sastojci:
Korice:
12 bjelanaca
12 kašika šećera
150 gr mljevenih oraha
3 kašike glatkog brašna
15 gr praška za pecivo
Krem:
12 žumanaca
10 kašika šećera
2 pudinga sa ukusom vanilije – 80 gr
900 ml mlijeka
250 gr maslaca ili margarina
100 gr šećera u prahu
300 gr Mljevene Plazme
200 gr kisele pavlake
200 ml slatke pavlake
Još:
600 gr malina
Dekoracija:
180 gr slag krema
1. Korak
Prvo umijesiti tijesto za korice.Umutiti 4 bjelanca sa 4 kašike šećera da se dobije čvrsta pjena.
2. Korak
Dodati orahe,brašno i prašak za pecivo i lagano sjediniti špatulom.Sipati masu u kalup prečnika 26 cm,prethodno obložen pek papirom i staviti da se peče.
3. Korak
Vrijeme pečenja je 13 – 15 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Na isti način pripremiti i ispeći još dvije korice da dobijemo ukupno 3.
4. Korak
Umutiti 12 žumanaca sa 10 kašika šećera,2 pudinga od vanilije i 100 ml mlijeka da se lijepo sjedini.
5. Korak
U šerpu sipati 700 ml mlijeka, staviti da provri pa kada provri dodati u njega prethodno umućena žumanca i pudding. Kuhati dok se ne zgusne. Kada je gotovo, skinuti sa vatre,prekriti folijom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
6. Korak
Umutiti 250 gr margarina sa 100 gr šećera u prahu pa u to dodato prethodno skuhan i ohladjen fil,sjediniti pa dodati 150 gr Mljevenog Plazma keksa i sve lijepo umutiti mikserom.Kada sve umutimo prvi fil nam je gotov.
7. Korak
Pripremiti drugi fil. Umutiti kratko mikserom 200 ml slatke pavlake sa 200 gr kisele pavlake.Dodati 150 gr mljevenog plazma keksa i 100 ml mlijeka i sjediniti.Time nam je gotov i drugi fil.
8. Korak
Na tacnu na kojoj filujemo tortu staviti prvu koru.Preko prve kore namazati 1/3 prvog fila.Preko fila poslagati 300 gr malina pa premazati polovinom drugog fila.Preko plazma fila staviti drugu koru i ponoviti postupak filovanja.Na kraju staviti treću koru i premazati tortu odozgo i sa strane preostalim filom.
9. Korak
Tortu staviti u frizider na hladjenje.
10. Korak
Umutiti 180 gr slag krema po uputstvu sa kesice,ukrasiti tortu po zelji,pa posluziti.
Autor:
Balkanska domaćica
Da li ste isprobali ovaj recept?
Ukoliko je odgovor DA, uslikajte poslasticu i tagujte @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica
Slični recepti
2024 Copyright | All rights reserved | Obavještenje o privatnosti | Kontakt | Created by Webtise