Plazma Šarlota
Osnovne informacije:
Vrijeme pripreme: 1 h i 30 min. + 4 h za hlađenje
Porcija: 6
Težina:
Sastojci:
Biskvit:
150 g šećera
85 g brašna
40 g kakaoa
1⁄2 kafene kašičice
praška za pecivo
1⁄2 kafene kašičice
sode bikarbone
prstohvat soli
1 jaje
90 ml mlijeka
3 supene kašike ulja
1 supena kašika ekstrakta vanile
90 ml kipuće vode
Mus:
180 g šlaga u prahu (već zaslađenog)
200 g Mljevene Plazme
200 g čokolade za kuhanje
Dekoracija:
220 g Plazme
Svježe jagode
1. Korak
Uključite rernu na 180°C. U jednu činiju sipajte suhe sastojke za biskvit i izmiještajte. U drugoj činiji umutite jaje, a zatim dodajte mlijeko, ulje, ekstrakt vanilije i suhe sastojke za biskvit, i sve izmiješajte mikserom. U dobijenu smjesu sipajte kipuću vodu i dobro izmiješajte.
2. Korak
Dno i ivice kalupa za tortu obložite papirom za pečenje i sipajte smjesu za biskvit. Ubacite u zagrejanu rernu i pecite 40 minuta. Kada je biskvit ispečen (provjerite čačkalicom), izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi u kalupu.
3. Korak
Otopite crnu čokoladu na pari i ostavite je da se ohladi do sobne temperature, vodeći računa da se ne ohladi previše i ponovo stegne. Umutite šlag prema uputstvu sa kesice i dodajte mu otopljenu crnu čokoladu i Mljevenu Plazmu i sve lijepo izmiješajte kašikom kako bi se sjedinilo. Dobijenu smjesu stavite u frižider nakratko kako bi se stegla.
4. Korak
Ohlađeni biskvit izvadite iz kalupa, a kalup obložite providnom folijom. Uz ivicu kalupa uspravno poredajte Plazmu. Biskvit presijecite po dužini kako biste dobili dvije kore iste debljine, a zatim ih izrežite u krug kako biste im prečnike smanjili za po 1 cm (Plazma mora da stane između ivice kalupa i biskvita). Stavite jednu koru u kalup, a zatim nanesite polovinu ohlađenog musa. Stavite drugu koru, nanesite ostatak musa i sve dobro poravnajte kašikom. Obavezno ostavite prazan prostor između musa i vrha Plazme od nekih 5 cm. Tortu stavite u frižider na 3–4 sata da se upotpunosti stegne.
5. Korak
Skinite ivice kalupa i tortu pažljivo prebacite na stalak za služenje, a zatim lagano izvucite foliju. Operite svježe jagode, dobro ih osušite, a zatim ih poredajte po površini torte.
Autor:
Nevena Zelunka Cvijetić/ Hleb i Lale
Da li ste isprobali ovaj recept?
Ukoliko je odgovor DA, uslikajte poslasticu i tagujte @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica
Slični recepti
2024 Copyright | All rights reserved | Obavještenje o privatnosti | Kontakt | Created by Webtise