Praznične poslastice

Armina Memić - Baklava s Plazmom

Sačuvaj
Podijeli

Osnovne informacije:

Vrijeme pripreme slika Vrijeme pripreme: 2 h

Porcija slika Porcija: 30

Težina slika Težina: 0Težina slika 1Težina slika 2Težina slika 3Težina slika 4Težina slika

Sastojci:

2 pakovanja jufki ( 2x450 g)

1 kg oraha

100 g sećera

200 g Mljevene Plazme

250 g maslaca

200 ml ulja

Agda:

1200 g sećera

1200 ml vode

Jedan limun

1. Korak

Agdu staviti da prokuha.

2. Korak

Nakon toga neka kuha jos 15 minuta.

3. Korak

Pred kraj kuhanja ubaciti limun izrezan na tanke kolutiće. Koristiti okruglu tepsiju prečnika 36 cm. Tepsiju staviti na jufke i iskružiti. Pomastiti tepsiju, staviti 3 jufke i svaku samo mastiti (rastopljen maslac i ulje). Tek na četvrtu jufku sipati mješavinu oraha, sećera i Plazme. Svaku sljedeću jufku i mastiti i posipati. Krajeve koji su ostali prilikom kruženja ne bacati, nego ubacivati tokom slaganja. Postupak ponavljati sve dok imate jufke i oraha. Na kraju ostaviti 3 jufke i njih samo mastiti.

4. Korak

Baklavu izrezati, a potom preliti s ostatkom maslaca i ulja.

5. Korak

Baklavu peči na 200 stepeni dok ne porumeni, zatim smanjiti na 120 °C i peči jos 1 h.

6. Korak

Nakon pečenja baklavu zalijevati lagano u tankom mlazu (vruću baklavu zalijevati hladnom agdom).

Autor:

Armina Memić

Uzivaj uz plazmu slika

Da li ste isprobali ovaj recept?

Ukoliko je odgovor DA, uslikajte poslasticu i tagujte @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica

Plazma poslastica slika
Da li ste isprobali ovaj recept?

Cijene proizvoda su preuzete sa vebsajtova prodavača. Cijene i raspoloživost mogu da variraju u zavisnosti od lokacije.

Uspešno ste se prijavili za newsletter!

Neke priče su slađe kada su samo tvoje!

Prijavi se na naš Newsletter i budi u toku sa Plazmatičarnica pričama koje spremamo svake sedmice samo za tebe

Prijavite se na newsletter slika