Jernej kitchen - Kolač s makom
Osnovne informacije:
Vrijeme pripreme: 1 h 50 min.
Porcija: 12
Težina:
Sastojci:
Podloga:
150 g Mljevene Plazme
2 kašike šećera
150 g otopljenog maslaca
Krem:
2 jaja
2 žumanceta
150 g šećera
50 g kukuruznog skroba
600 ml mlijeka
2 kašičice paste od vanilije
60 g maslaca
1 banana
Dekoracija:
300 g šlaga
½ banane
1 kašika kikirikija
1 kašičica Mljevene Plazme
1. Korak
U činiju stavite bijelo brašno, šećer, prašak za pecivo, maslac isječen na kockice i jaje. Hladan maslac rukama dobro umijesiti u smjesu da se maslac dobro umijesi i da se dobije ujednačena smjesa. Stavite u frižider na 20-30 minuta.
2. Korak
U šerpu dodajte mlijeko i maslac narezan na kockice. Stavite na srednju vatru da smjesa proključa. Dodajte mljeveni mak i umiješajte u smjesu. Zatim dodajte griz i kuhajte fil na tihoj vatri 3-4 minuta uz redovno miješanje. Odvojite, te u fil od maka umiješajte slatku pavlaku, rum, koru limuna i pavlaku. Miješajte dok ne postane glatko i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
3. Korak
U ohlađeni fil od maka umiješati Mljevenu Plazmu. Kada se dobro sjedini, dodajte jaja i dobro promiješajte.
4. Korak
Stavite dvije trećine tijesta na lagano pobrašnjenu površinu. Preostalo tijesto čuvajte u frižideru. Razvaljajte tijesto na veličinu 20 cm do 25 cm. Izaberite tepsiju iste veličine. Prebacite tijesto oklagijom u podmazan pleh. Ravnomjerno rasporedite fil preko tijesta. Hladno tijesto ravnomjerno izrendati preko fila. Pospite Mljevenu Plazmu preko vrha.
5. Korak
Stavite kolač od maka u zagrijjanu rernu. Pecite jedan sat na 180 stepeni. Kada je kolač ispečen, ostavite sa strane da se ohladi, pa isjecite na ravne komade i poslužite.
Autor:
Jernej kitchen
Da li ste isprobali ovaj recept?
Ukoliko je odgovor DA, uslikajte poslasticu i tagujte @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica
Slični recepti
2024 Copyright | All rights reserved | Obavještenje o privatnosti | Kontakt | Created by Webtise