Marija Mazalin - Choco Plazma cheesecake
Osnovne informacije:
Vrijeme pripreme: 30-45 min.
Porcija: 10
Težina:
Sastojci:
150g Mljevena Plazma
2 pune kašike šećera u prahu
1 žlica kakaa
100g maslac
Ukoliko je kalup većeg promjera,, sastojke za bazu poduplajte
Plazma 300g
600g sirni namaz
500g slatko vrhnje (za šlag)
200g bijela čokolada
150g tamna čokolada za kuhanje
Za kalup većeg promjera nije potrebno povećati količine sastojaka za kremu. Kolač će biti nešto niži, odnosno “normalne” visine.
1. Korak
Izmiješajte Mljevenu Plazmu, šećer u prahu, kakao i otopljeni maslac sa kašikom
2. Korak
U kalup (ili na stalak torte na koji položite obrub kalupa) stavite bazu, rasporedite je i utisnite čašom.
3. Korak
Cijele Plazma kekse utisnite uz rub baze do unutarnjeg obruba kalupa, lagano da ne puknu, a opet da stoje uspravno u bazi.
4. Korak
U dubokoj posudi (kako ne bi prskalo napolje) izmiksajte sirni namaz i slatko vrhnje za šlag samo do pola teksture šlaga pa razdvojite u dvije posude.
5. Korak
Otopite bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj, dodajte u prvu posudu s polovicom kreme i kratko izmiksajte.
6. Korak
Otopite tamnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj, dodajte u drugu zdjelu i opet kratko izmiksajte. Nakon dodanih otopljenih čokolada, miksate do teksture koju želite. Ja preferiram teksturu između kreme i šlaga, nalik musseu. Imajte na umu da će se još stisnuti u frižideru.
7. Korak
Svijetlu i tamnu kremu možete rasporediti jednu preko druge na bazu, a možete napraviti i mramorni efekt poput mog.
8. Korak
Za mramorni efekt, na bazu naizmijenično redajte po kašiku tamne i kašiku svijetle kreme pa nožem prođite kroz nju praveći zavijutke. Za kalup manjeg promjera ovo napravite u dva reda, a za kalup većeg promjera u jednom redu.
9. Korak
Po želji ostavite malo kreme za napraviti dekoraciju na vrhu, poput moje sa “suzama”. Za nju na vrh noža stavim kremu i onda malo povučem da dobijem izgled suze, i tako naizmijenično sa obje kreme. Možete i samo površinski zagladiti na vrhu i, po želji, posuti Mljevenom Plazmom.
10. Korak
Torta se hladi 3 sata ili duže.
Autor:
Marija Mazalin
Da li ste isprobali ovaj recept?
Ukoliko je odgovor DA, uslikajte poslasticu i tagujte @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica
Slični recepti
2024 Copyright | All rights reserved | Obavještenje o privatnosti | Kontakt | Created by Webtise