Lijena pita sa Plazmom i jabukama
Tijesto i pite

Lijena pita sa Plazmom i jabukama

Sačuvaj
Podijeli

Osnovne informacije:

Vrijeme pripreme slika Vrijeme pripreme: 1 sat i 30 min.

Porcija slika Porcija: 10

Težina slika Težina: 0Težina slika 1Težina slika 2Težina slika 3Težina slika 4Težina slika

Sastojci:

Testo:

250 g oštrog brašna

250 g Mljevene Plazme

2 jaja

240 g masti

150 g šećera

1 kesica vanilinog šećera

1 supena kašika cimeta

1 kafena kašičica praška za pecivo

 Fil:

1,5 kg kiselijih jabuka (greni smit, ajdara)

8 supenih kašika šaćera

narendana kora 1 limuna

1 supena kašika cijeđenog soka od limuna

15 g maslaca

Dekoracija:

šećer u prahu

1. Korak

U posudi srednje veličine izmiješajte brašno, Mljevenu Plazmu, cimet i prašak za pecivo.

2. Korak

U drugoj većoj posudi pjenasto umutite mast sa šećerom, a zatim dodajte jaja pa sve dobro sjedinite. Na kraju postepeno dodajte izmiješane praškaste sastojke i sve dobro umutite da dobijete homogenu smjesu. Posudu prekrijte providnom folijom i odložite u frižider na 30 minuta.

3. Korak

Jabuke operite, osušte i ogulite. Presjecite ih napola i odstranite im središnji dio sa sjemenkama, a zatim ih isijecite na veće kocke.

4. Korak

Maslac sipajte u veću tavu pa ga otopite na umjerenoj vatri. Dodajte jabuke, šećer, sok od limuna i narendanu koru i dinstajte polako dok sok od jabuka ne ispari, a zatim sklonite sa vatre.

5. Korak

Rernu zagrijte na 180°C.

6. Korak

Pleh za pečenje pripremite tako što ćete ga premazati sa malo maslaca ili masti. Tijesto izvadite iz frižidera i podijelite ga na dva dijela.

7. Korak

Jednim obložite pleh pa ravnomjerno rasporedite fil preko njega.

8. Korak

Drugu polovinu tijesta stavite na veći list papira za pečenje i oklagijom razvucite na dimenzije pleha.

9. Korak

Viljuškom izbockajte tijesto pa ga pažljivo uz pomoć papira za pečenje položite preko fila od jabuka.

10. Korak

Odlijepite papir pa pitu stavite u rernu da se peče 40–45 minuta. Izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi, a zatim je isijecite na kocke i pospite šećerom u prahu.

11. Korak

Vaš desert je spreman!

11 Korak

Autor:

Zorica Lakonic/My pans and pots

Uzivaj uz plazmu slika

Da li ste isprobali ovaj recept?

Ukoliko je odgovor DA, uslikajte poslasticu i tagujte @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica

Plazma poslastica slika
Da li ste isprobali ovaj recept?

Cijene proizvoda su preuzete sa vebsajtova prodavača. Cijene i raspoloživost mogu da variraju u zavisnosti od lokacije.

Uspešno ste se prijavili za newsletter!

Neke priče su slađe kada su samo tvoje!

Prijavi se na naš Newsletter i budi u toku sa Plazmatičarnica pričama koje spremamo svake sedmice samo za tebe

Prijavite se na newsletter slika