
Plazma Luj XV
Osnovne informacije:
Vrijeme pripreme: 90 min. + 2-3 h za hlađenje
Porcija: 8
Težina:
Sastojci:
• 350 g Plazme
• 100 g šećera u prahu
• 50 g maslaca
• 50 g čokoladnog krema
Fil
• 2 jaja
• 130 g šećera
• 350 ml slatke pavlake
• 10 g želatina
• 50 ml vode
• 200 g crne čokolade
1. Korak
Plazmu izdrobite u činiju. Dodajte joj šećer u prahu, otopljen maslac i čokoladni krem, i sve dobro sjedinite u mrvičastu smjesu. Dobijenom smjesom obložite dno kalupa pa ga stavite u frižider, dok pripremate krem, kako bi se kora stegla.

2. Korak
Želatin sipajte u zdjelicu, prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri. U šerpu srednje veličine sipajte 30 ml slatke pavlake, 30 g šećera i 2 žumanca, i kuvajte na pari uz konstantno miješanje. Sklonite šerpu sa vatre pa dodajte rastopljen želatin.

3. Korak
Preostalu slatku pavlaku umutite da dobijete šlag i dodajte je u smjesu sa žumancima.

4. Korak
Nakon toga, dodajte otopljenu crnu čokoladu i dobro promiješajte. Bjelanca i preostali šećer umutite u čvrst snijeg, pa ih lagano dodajte u čokoladni krem kako smjesa ne bi splasnula.

5. Korak
Izvadite kalup iz frižidera i koru od Plazme prelijte čokoladnim kremom. Vratite tortu u frižider na 2-3 sata kako bi se čokoladni fil stegao.

6. Korak
Vaša torta je spremna!

Autor:
Miloš Krkeljić/ Hotel „Square Nine“

Da li ste isprobali ovaj recept?
Ukoliko je odgovor DA, uslikajte poslasticu i tagujte @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica


Slični recepti
2023 Copyright | All rights reserved | Obavještenje o privatnosti | Kontakt | Created by Webtise